Hatalmas öröm ért a mai napon, ugyanis sikerült kikísérleteznünk a palacsintát, ami teljesen tejmentes, sőt még gluténmentes is.
Ami még nagyobb csoda: nutellával töltöttük meg, ami szintén teljesen tejmentes, de még a boltokban kapható eredeti Nutellánál is sokkal lenyűgözőbb ízvilággal rendelkezik!
(Megjegyzem, hogy nem figyelmetlenségből írtam hol kicsi, hol nagy kezdőbetűvel a mindenki által jól ismert mogyorós krém nevét. Nálam kis kezdőbetűvel valóban köznév, az összes létező mogyorós-csokis krém összefoglaló nevére utalok ilyen esetben, nagy kezdőbetűvel pedig a Ferrero által gyártott, eredetileg is erre a névre hallgató terméket jelölöm.)
Most biztosan szájtátva olvassátok soraim, és kíváncsian várjátok, hogy osszam meg veletek ezt a titkot. A titkot, mely megváltoztatja a mindennapjaitokat. A receptet, amelynek olvasása után még a jégbe fagyott járdákat is barátságosabbnak érzitek majd a talpatok alatt. Nem csigázlak tovább titeket, elárulom.
Előzményként annyit elmondok, hogy már korábban felfedeztem, hogy két zseniális összetevőből sokkal finomabb és jóval nagyobb mogyorótartalmú nutellát tudok keverni, mint a bolti, eredeti Nutella.
Ez a két összetevő pedig a következő: mogyoróvaj és valami gagyi kakaós (mogyorót alig látott) krém.
A Nutella mogyorótartalma csupán 13%, az igazi mogyoróvajnak pedig 90% körüli mogyorótartalma van. Éppen ezért sós ízű, hiszen tömény mogyoró, kézenfekvő, hogy kb. fele-fele arányban összekutyulom valami silányabb kakaós krémmel (én S-Budget terméket használtam), és még így is sokkal magasabb lesz a mogyorótartalma, mint a Nutelláé! 🙂 És nem utolsósorban sokkal finomabb is! Próbálja ki mindenki ezt a verziót, aki nem laktózérzékeny és nem tejfehérje-allergiás.
Nekem erről a verzióról le kell mondanom, viszont kifejlesztettem egy ennél is ütősebb, tejmentes változatot.
Két alapanyagunk: mogyoróvaj (kb. 90% mogyorótartalom) és tejmentes étcsokoládé. (Az Auchanban szereztem be a termékeket, ráadásul a mogyorókrémet akciósan, az 500 grammos változatot 800 Ft körüli áron. A képen látható csoki még nyomokban sem tartalmaz tejet, őrült nehéz egyébként ilyet szerezni, de az Auchanban sikerült!)
Íme:
A teendő a következő:
A tejmentes étcsokim kockákra aprítottam és gőz fölött megolvasztottam. (Egy nagy fazékban vizet forraltam, majd egy rá illeszthető kis tálban a gőz fölött megolvasztottam a csokit). A megolvadt csokit összekevertem kb. negyed üvegnyi mogyorókrémmel (500 grammos üveg), de érdemes kóstolgatni időközben, és ízlésünk szerint könnyen megtalálhatjuk a megfelelő arányt. Egy pici olajat kevertem még a két fő összetevőhöz. Ezzel kész is a világ legegyszerűbb és legfinomabb, ráadásul tejmentes csupacsokis és csupamogyis nutellája!
Palacsintatésztánkat pedig kedves anyósom rám hagyományozott ősi családi receptje alapján készítettük el.
Íme a palacsintatészta receptje (kb. 16 darab palacsinta készül belőle):
Készíts elő
– 16 nagy evőkanál rizslisztet
– 4 tojást
– fél liter rizstejet
– kb. 2 deci szódát (vagy szénsavas ásványvizet), vagy amennyit a liszt felvesz
– kb. 4-5 evőkanál olajat.
A rizslisztet egy nagy tálba öntjük, beleütjük a 4 tojást, beleöntjük a rizstejet és a szódát, ill. egy csipet sót. Beleöntöm az olajat is, és csomómentesre keverem az összetevőket. Állni hagyom kb. fél órát.
(Annyit megjegyeznék, hogy a rizslisztnek selymesebb az állaga, mint a hagyományos búzalisztnek, ezért kevesebb szódát kellett felhasználnunk hozzá. Hagyományos liszt használata esetén a fél liter tej mellé kb. 4-5 deci szóda szükséges.)
Ezzel kész a palacsintatészta, a sütést már rátok bízom!
Kislányom, Szofika is segített 🙂
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: