Ezt az ínyenc levest fogyasztottuk tegnap, és az az igazság, hogy elég gyakran kerül az asztalra. Rengeteg előnye van, hátránya talán csak annyi, hogy nem lehet belőle eleget készíteni. Én elég nagy kondérral szoktam csinálni, kb. 2 liternyi vízből és majdnem 1 kg répából, pedig pici Szofika lányomon kívül csak ketten vagyunk a háztartásban. Az ő kis szájízéhez pedig még túl fűszeresnek tartom a levest. Tehát 2 liter 2 főre. Nem sok ez egy kicsit? Nálunk két nap alatt elfogy – általában két napra szoktam főzni -, de biztonsággal mondható, hogy 5 főnek is szép adag jut ebből az ínycsiklandó, szép narancsszínű nedűből.
Vegyük sorra az előnyöket:
- Kivételesen egy olyan zöldségkrémlevessel van dolgunk, amibe nem hiányzik a tejszín vagy a tejföl, ezek nélkül is kerek egész az étel. Nem kell drága növényi tejekre, tejszínekre költenünk.
- Olcsó, hiszen a fűszereken és a hagymán kívül csak répa kell a levesbe, semmi más.
- Felejthetetlen ízvilággal rendelkezik, kötelező kipróbálni.
Kinek ajánlom?
- Azoknak, akik szeretik a répát.
- És azoknak, akik nem annyira szeretik a répát, de kedvelik a gyömbért és a curryt. Ugyanis állítólag nincs is répaíze, legalábbis a férjem szerint. Én nem tudom, én elfogult vagyok.
Hozzávalók:
- 90 dkg répa
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál curry
- 2 teáskanál őrölt gyömbér, vagy kb. ugyanennyi reszelt friss gyömbér
(Én friss gyömbért használtam, egy kis darabot reszeltem le sajtreszelőn, kb. egy nagy diónyi mennyiség jött ki belőle).
- 2 liter víz
- só
- bors
- petrezselyem díszítésként
Elkészítése:
- Pofonegyszerű, ha nem zavar senki közben. A legidőigényesebb része a 2 fej vöröshagyma megpucolása, majd apró kockákra darabolása. Essünk túl rajta, és akkor már meg is vagyunk a nehezével!
- A répákat vágjuk fel karikákra.
- A fokhagymát is daraboljuk fel apróra. Én javaslom helyette a fokhagymanyomót; az én kis szerkezetemmel még meggyet is lehet magozni, sok időt spórolhatunk vele és kevésbé életveszélyes.
- Vegyünk elő egy jó nagy kondért. Dobjuk a vöröshagymát az olajra, dinszteljük meg, majd dobjuk rá a felkarikázott répákat.
- A hagymához és répához hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket.
- Felöntjük 2 liter vízzel.
- Amikor a répa megpuhult, összeturmixoljuk és készen is vagyunk! Tálaláskor apróra vágott petrezselymet szórunk a tetejére.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: