Chicken tikka masala kicsit másképp

A recept története:

Az egyik kedvenc ételem receptjét osztom meg ma veletek. Néhány éve készítettem el először; akkor még a hagyományos, joghurttal és tejszínnel készült változatot. Sikere már akkor is vitathatatlan volt konyhám rajongói, azaz a családtagjaim körében. Egy általam nagyon kedvelt indiai étterem egyik népszerű fogásaként ismertem meg. Amikor először jártunk ezen a varázslatos helyen, a felszolgáló ezt a fogást ajánlotta mint bevezető étket pikáns konyhájuk világába. Ezen kívül található még itt jó néhány feledhetetlen élményt nyújtó étel, ha időnként valami katarktikus ízorgiára vágytunk, innen rendeltünk. Néhány hete számomra felkavaró esemény történt. Még az idén nem éttermeztünk, gondoltuk, feldobjuk a hétvégét egy finom indiai ínyencséggel. Felhívtam ezt a bizonyos éttermet, és érdeklődtem, milyen tejmentes fogást tudnának ajánlani. Sajnos azt a választ kaptam, hogy minden ételük tejszínes szósszal készül, így nem kerülhetett asztalunkra a várva várt szószba fojtott csirke. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy cselekednem kell, kicsit átalakítom a receptet az igényeimnek megfelelően. Így született meg ennek az ínyenc ételnek a tejmentes változata.

Vigyázat, kicsit csípős és nem kevés fűszert tartalmaz! De akinek nincs ez ellen kifogása, nem fogja megbánni, ha kipróbálja. Akár tejmentesen, akár nem!

ginger-1191945_1280.jpg

Hozzávalók a páchoz (4 főre):

Hozzávalók a szószhoz:

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket kis kockákra vágom, megsózom. A zúzott fokhagymát a csirkekockák közé keverem.
  2. Elkészítem a pácot, ehhez egy műanyag ételtároló dobozt szoktam használni. A joghurtot vagy szójajoghurtot beleöntöm a pácos dobozba, elkeverem a citrom kifacsart levével és a fűszerekkel. Beledobom a csirkekockákat, jól megfürdetem őket, hogy mindenhol érje a joghurtos fűszerkavalkád. Egy éjszakára a hűtőbe teszem a tetővel lezárt tárolót. 
  3. Másnap elővesszük a csirkét, miután jól kipihente magát és összeértek benne az ízek. Ezután megsütöm. Én minigrillen szoktam sütni, ehhez semmiféle zsiradékra nincs szükségem. Kiolajozott tepsiben vagy serpenyőben is megtehetitek ugyanezt.
  4. Amíg sül a hús, elkészítem a szószt. A húst kb. 20-25 percig szoktam sütni a minigrillen, amikor már majdnem kész, leveszem a grillről és áttelepítem a wokba, amelyben a szósz rotyog. 
  5. A szósz készítése wokban, vagy – ha nincs wokod – egy öblösebb, magasabb falú serpenyőben történik, amiben kényelmesen elfér a kb. 7 deci szósz és a nagy halom csirke is. 1 evőkanál olajban vagy kókuszzsírban picit dinsztelem a fokhagymát, majd beleöntöm a paradicsomszószt és a kókusztejet (vagy tejszínt) , elkeverem benne a fűszereket. Ezután pácostól beleöntjük a húskockákat és sütjük még a szósszal együtt kb. 10 percig (közepes lángon), amíg a hús meg nem sült teljesen. 
  6. Főtt rizzsel tálalom.
  7. TIPP: A gyömbér és a chili mennyiségével tudod szabályozni, mennyire legyen csípős az étel. Szeretek fűszeresen enni és kedvelem a csípősebb ízeket, de nem árt óvatosnak lenni, előfordult már, hogy egy nagyobb adag gyömbérrel picit túlzásba estem!

A fogás előnyei:

Jó étvágyat!

Címkék: , ,

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Tovább a blogra »