A csirkemáj és tojás is sokoldalú vitaminforrás, illetve ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag élelmiszerek, így ez a könnyen elkészíthető fogás igazi tápanyagbombának számít. Tejmentes diéta esetén pedig kiemelten fontos, hogy étrendünkből ne hiányozzon a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin; s mivel a tejtermékek – főként a sajtok – élen járnak a kalciumban gazdag élelmiszerek listáján, ezért más forrásokból kell ezt a hiányt pótolnunk. A csirkemáj és tojás is alkalmas ennek pótlására, ugyanis mindkettő tartalmaz kalciumot és D-vitamint.
Csupán néhány hozzávalóra van szükségünk, így nemcsak az egészségünket, hanem a pénztárcákat is kímélhetjük; ráadásul nem szükséges hosszas bevásárlólistával és méretes szatyrokkal készülnünk a főzés előtti alapanyag-beszerző kiruccanáshoz.
Akkor vágjunk bele!
Hozzávalók:
– kb. 30 dkg csirkemáj
– 1 nagy fej vöröshagyma
– só (ízlés szerint)
– bors (ízlés szerint)
– olaj
A bundához pedig készítsük elő a következőket:
– liszt
– tojás
– panírmorzsa (gluténérzékenyek pl. kukoricadarával helyettesíthetik)
Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymákat megdinsztelem olajon, és belerakom a serpenyőbe a feldarabolt májat. Folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon készre sütöm a májat. A folyamat végén forgatom csak össze a sóval, borssal.
2. Keményre főzök 10 tojást, félbevágom őket és a sárgáját kiszedem egy kis kanál segítségével.
3. A tojássárgáját és a májat villával összetöröm és összekeverem. Ezt a masszát visszatöltöm a tojásokba.
4. Végül bepanírozom a töltött tojásokat. A gluténérzékenyek a hagyományos (liszt, tojás, panírmorzsa) kombináció helyett beleforgathatják a tojásokat rizslisztbe, felvert tojásba, majd kukoricadarába.
5. Megsütöm a bepanírozott tojásokat, tetszőleges körettel – sült krumplival vagy rizi-bizivel – tálalom.
Íme a végeredmény:
TIPP: Mivel nálam a majonéz is elég gyakori kísérője az ételeknek, úgy kaptam igazán az ízlésemhez passzoló étket, hogy egy kis (tejmentes) majonézbe tunkoltam a tojásokat! 🙂
Jó étvágyat! 🙂