Remélem, senkinek nincs gondja a gombával, és nem átkozódtok, hogy már megint gombás recepttel jövök! 🙂 Vagy rosszul gondolom? Akkor is próbáljátok ki ezt a receptet, mert még a férjem is szereti, aki eddig nem szerette a gombát, legalábbis azt állította…
Egészen addig, amíg fel nem találtam és tálaltam neki ezt az ínycsiklandó, szaftos étket. Ráadásul az elmúlt 10 napból 4 napon gombát ettünk! 🙂 És pörköltet, pedig pörköltrajongók sem vagyunk… Hát akkor meg hogy is van ez?
Úgy, hogy ez a pörkölt csirkemellből van. Most biztosan van, aki azt gondolja, megszentségtelenítettem a pörköltet, mint kóla a jó bort. A csirkemell valóban nem a leggyakoribb pörköltalapanyag, no de ízlések és pofonok, nekünk ez a kedvenc! A gombával pedig ismét remek házasságot kötöttek, és ezt a bimbózó kapcsolatot a szójaszószos gombás csirke (recept ITT) elfogyasztásakor is bizonyították. Az az igazság, hogy évekig hanyagoltam a gombát, szinte el is felejtkeztem róla. Vagy talán még nem is tudtam róla, hogy mennyire szeretem? Talán azért barátkoztam meg vele ennyire mostanában, mert kellett egy új kajafüggés, ha már az “igazi” sajtokról le kellett mondanom.
Próbáld ki te is ezt a fogást, mert:
- Kiváló kalciumforrás, hiszen van benne gomba 🙂
- Amíg rotyog a kondérban, el tudod olvasni az összefoglalómat a kalciummal kapcsolatban (A kalcium fontos. Vita – minek? Vitamin – ok), ahol sok érdekes, hasznos és meglepő információra derül fény, sőt ételtippeket is találsz!
- Bámulatos, mennyire variálható: szinte bármilyen köret megy hozzá, illetve készítheted lecsó alappal, anélkül, vagy akár paradicsompüré hozzáadásával is!
Hozzávalók (4 főre):
– 60 dkg csirkemellfilé
– 60 dkg csiperkegomba
– 2 nagy fej vöröshagyma
– 5 gerezd fokhagyma
– fűszerek:
- só
- bors
- őrölt kömény (1-2 kávéskanál)
- piros paprika (2 evőkanál)
– 4-5 dl víz
– zsír vagy olaj
– 4-5 paradicsom
– 3-4 paprika
(Ha még nincs szezonja a paradicsomnak és paprikának, vagy nagyon drága, akkor 1 üveges lecsóval is helyettesítheted! Ebben az esetben kevesebb vízre lesz szükség.)
Elkészítése:
1. Minden hozzávalót alaposan megmosok és felszeletelek. Apró kockákra vágom a vöröshagymát, és fokhagymanyomóval szétzúzom a fokhagymát. Felkockázom a paradicsomokat, paprikákat és a csirkemellfilét is. A gombákat is felszeletelem. (Én a csirkével kezdem, besózom, és állni hagyom, míg a többivel is végzek.)
2. A zsiradékon megdinsztelem a felkockázott hagymákat, majd hozzáadom a sót, borsot (ízlés szerint) és a köményt. Belerakom a kondérba a a kockára vágott paprikát, paradicsomot, és a csirkemellfilét. Néhány percig forgatom, folyamatosan kevergetem, amikor a csirke fehéredni kezd, hozzáaadom a pirospaprikát. Kevergetés közben lassan adagolva kb. 2 deci vizet öntök bele.
3. A gombaszeleteket is belezúdítom a nagy fazékba, összekeverem a tartalmát, és ismét öntök bele részletekben, kevergetés közben kb. 2-3 deci vizet.
4. Időnként megkeverem, közepes lángon kb. 40 perc alatt készül el a pörkölt. Természetesen a 40 perc nem szentírás, kóstolgatom az igazán nyerő ízhatás és tökéletes állag érdekében! 🙂
TIPP: Elkészítettem úgy is az ételt, hogy paradicsompürét is raktam bele, így egy jó sűrű szaftot kaptam. Szintén nagyon finom ez a változat!
Köretként a főtt krumpli és a tészta is kiváló választás, mindkettővel kipróbáltuk. De legközelebb rizzsel fogom tálalni!
Gluténmentes orsótésztával (“SPAR free from”) tálalva, paradicsompürével sűrítve
Főtt krumplival tálalva, paradicsompüré nélkül
Kicsi lányom gomba nélkül kapta, így is nyerő!
Kellemes kísérletezgetést, és jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: