Amikor szembesülünk a tejfehérje-allergiánkkal vagy a laktózérzékenységünkkel, felmerül a kérdés, hogy pontosan milyen összetevőkre figyeljünk a vásárláskor. Kezdőként még nagyon koncentrálnunk kell arra, hogy ne kövessünk el bakit, mint ahogy azt én is tettem a diétám elején, bár ez szinte elkerülhetetlen. Ha szeretnél kicsit szórakozni is, ajánlom, hogy olvasd el az Egy kezdő tejallergiás bakijai című naplóbejegyzésem. A sztorikból mindig könnyebben tanul az ember, főleg, ha az érdekes vagy mókás, mintha csak bemagolna egy anyagot. Ez ugyanúgy igaz egy vizsgára való felkészülésre is. Tudjuk, hogy a tejmentes diéta nem csupán annyit takar, hogy nem fogyasztunk tejtermékeket, mivel sajnos rengeteg élelmiszerben megtalálhatóak a különféle tejszármazékok. Különös gondot kell fordítanunk a következőkre:
- kenyérfélék, péksütemények
- sütemények
- csokoládék
- édességek, kekszek
- fagylaltok
- chipsek
- felvágottak
- bizonyos margarinok
- fagyasztott termékek (pl. feldolgozott húsáruk, tejszínes spenót)
- öntetek, mártások
Ez természetesen nem teljes lista, csak a leggyakoribb példák, mindig olvasd el a termékek összetevőit, illetve az allergén információt! Akinek a “nyomokbanos” termék is gondot okoz, erre is fordítson figyelmet! A Csokihajsza című bejegyzés végén kitértem bővebben a “nyomokbanos” kérdésre. De nézzük meg, pontosan mik azok az összetevők, amelyektől óvakodnunk kell! A tejfehérje-allergia és laktózérzékenység esetén majdnem ugyanazok az anyagok szerepelnek a listán, egy kivétellel!
11+1 dolog, amit drákói szigorral kell figyelned a termékeken:
Tejfehérjét és tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő összetevők:
1. tej, tejpor
2. tejszín
3. tejföl
4. joghurt
5. kefir
6. sajt
7. túró
8. vaj (vajzsír, vajolaj)
9. író
10. savó, savópor, citopánpor
11. margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült)
+1 tejfehérje-allergia esetén: kazein, kazeinát
+1 laktózérzékenység esetén: tejcukor (laktóz)
(Forrás: http://taplalekallergia.hu/)
Most biztosan felmerült bennetek néhány kérdés. Igyekszem bevetni a hatodik érzékem, ki sem kell mondanotok, már meg is válaszolom ezeket! 🙂
Jól látom, hogy csak laktózérzékenység esetén kell mellőzni a tejcukrot?
– Így van, tejfehérje-allergia esetén elméletben fogyasztható laktóz. Természetesen abban az esetben, ha a embernek nem társult az allergia mellé laktózintolerancia is, ahogyan nekem. (Úgy értem, nekem társult). Bár ez a büntetlen laktózfogyasztás olyan borzasztó nagy előnyöket nem jelent. Vannak laktóztartalmú gyógyszerek, ezek ugyebár tejfehérjét nem tartalmaznak, csak tejcukrot, ezzel tehát egy allergiásnak semmi gondja. (Azt megjegyezném, hogy elvileg annyira minimális laktózt tartalmaznak ezek a készítmények, hogy a legtöbb laktózérzékenyeknek sem szokott problémát okozni, persze az egyéni tapasztalat a döntő). Néha édességek esetében találkozhatunk még ilyen termékekkel, pl. a Pennyben akadt a kezembe olyan keksz, aminek a csomagolásán kizárólag a laktóz volt feltüntetve azok közül az összetevők közül, aminek köze van a tejhez. A kérdés az, hogy ez csak a termék gyártóinak következetlen jelölései miatt van így? Valószínűleg. Gondoljunk csak bele! A legtöbb terméken csupán a laktózmentes jelölést találjuk, akkor is, amikor tejfehérjementes is egyben az adott termék. Tejfehérje-allergiásként tehát nem árt óvakodni az efféle termékektől, a laktózt tartalmazó gyógyszerek azonban nem okozhatnak problémát, ha laktózérzékenység nem társult az allergiához.
Mi a helyzet a vajzsírral és a vajolajjal?
– Nem egyszerű a helyzet, ugyanis a táplálékallergia.hu oldalon ugyan nem szerepelnek a tiltott összetevők listáján, viszont számtalanszor beléjük botlok a termékek csomagolásán, és allergénként vastagon vannak szedve. A kettő teljesen ugyanazt jelenti, a vajzsír és a vajolaj is a tisztított vaj különböző elnevezései. A tisztított vaj tulajdonképpen a ghí, amely hagyományos indiai élelmiszer, sütésre és főzésre használják, de masszázst is végeznek vele. A vaj hevítésével készül, ezáltal egy laktózmentes zsiradék keletkezik, tehát elvileg laktózérzékenyek fogyaszthatják. Hogy tejfehérje-allergiás fogyaszthatja-e, az egy jó kérdés. Idézem a Wikipédia “ghi” szócikkét: “A vaj felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg.” A biztonság kedvéért én biztosan mellőzöm, és azt javaslom, kerüljük el, hiszen nem tudhatjuk, mi történik pontosan a gyártás során, és biztosan nem véletlen van vastagon szedve a csomagolásokon!
Mi fán terem a citopánpor?
A kenyér készítéséhez használják; egy segédanyag, amely liszt, élesztő és tejsavópor keveréke. A kenyér állagát is javítja, illetve az eltarthatóságát is befolyásolja. Tehát a tejsavópor miatt ez is tilos!
A tejsavval nincs probléma?
TEJSAVAT SZABAD FOGYASZTANI!
A tejsav a kivétel, amelynek megtévesztő módon szerepel a nevében a tej, mégsem tilos a fogyasztása a tejsavat tartalmazó ételeknek. A tejsav nem tejszármazék, hanem a természetben előforduló vegyület, ami kis mennyiségben a mi szervezetünkben is képződik.
A TEJSAVÓ VISZONT TILOS! NE KEVERJÜK ÖSSZE A TEJSAVVAL!
Ígérem, annak a kérdésnek is fogok posztot szentelni, hogy mit szabad, hiszen az is egy igen lényeges kérdés! 🙂 Az alapszabály az, hogy mindig olvass és olvass, és azonnal tedd vissza a polcra a terméket, ha valamelyik tiltott gyümölcs éktelenkedik az összetevők listáján!
Kitartást, és ne feledd: le a tejjel, és fel a fejjel! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: