Kata-pult,

Interjú egy leendő holisztikus életmód-tanácsadóval

Fogadjátok szeretettel ezt az interjút, amely egy nagyon szimpatikus blogger “kollégával”, Judittal készült! A világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában tanul, tehát hasznos információkat fog velünk megosztani. Remélem, mindannyiunk számára inspiráló lesz ez a beszélgetés, hiszen Judit érdekes kérdésekre ad majd választ, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen módszerekkel próbálja önmagát kigyógyítani pajzsmirigy problémájából! Elöljáróban rövidem elmondom, mit takar a holisztikus szemléletmód. A gyógyításban, egészségügyi kezelések kapcsán használatos többek között ez a kifejezés, tulajdonképpen az egészre való törekvést jelenti. Nem a tünetek kezelése a cél, egyaránt fontosnak tartja a fizikai, mentális és érzelmi egészséget is, tehát a páciens gyógyításakor figyelembe veszi a fizikai panaszokon kívül a lelki, szellemi, környezeti és egyéb tényezőket is. Kellemes és nem mindennapi élmény volt a Judittal való beszélgetés, ami online zajlott több részletben, hiszen 6 órányi eltérés van a kettőnk időzónája között, mivel ő az USA-ban él! 🙂 Először bemutatkozik nekünk, majd a beszélgetésünk szemtanúi lehettek.

Mindenkinek ajánlom a Candle&Coconut blogot, kövessétek Facebookon is, hogy le ne maradjatok a további izgalmas írásokról! 🙂

me.jpg

Judit bemutatkozik

Mozsolics Juditnak hívnak és édességimádó, holisztikus szemléletű életmód blogger vagyok. A blogom mindazoknak szól, akik boldogabbak szeretnének lenni a mindennapjaikban. Az én egyik folyamatos célom az életben, hogy harmóniában legyek önmagammal, a testemmel és a lelkemmel egyaránt. Ugyanebben szeretnék segíteni másoknak is.

 Candle & Coconut  azért jött létre, hogy mankót nyújtson mindenkinek, aki át szeretné venni az irányítást élete felett, a megfelelő táplálkozástól kezdve egészen a szellem és a test folyamatos ápolásán át.

 A blogolást továbbra is ezen a fonalon szeretném folytatni a jövőben, kiegészítve a szolgáltatásaimmal, amit a holisztikus egészség és életmód tanácsadó coach praxisom fog adni.

Holisztikus szemléletmóddal, természetes megoldásokra támaszkodva tudok majd segíteni a hozzám fordulóknak, abban, hogy hogyan állítsák vissza az egyensúlyt az életükbe.

Figyelembe véve az életkorukat, fizikai aktivitásukat, jelenlegi egészségi állapotukat és szokásaikat, közösen kitaláljuk azt, hogy melyik táplálkozási, és esetleges életmódbeli változtatás működik a legjobban náluk.

 “Amit eszel meghatározó, de még fontosabb, ahogy érzed magad közben.”

 Beszélgetésünk

1. Ahogyan a blogod bemutatkozó rovatában is írod, sajnos tény, hogy rengeteg az egymásnak ellentmondó információ az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatban. Te mit teszel azért, hogy ne legyen zűrzavar a fejedben?

Többek között azért kezdtem el ezt az iskolát, mert nagyon sok ellentmondásos információt lehet találni még a mai napig, főleg az interneten. Amit itt tanulunk, nyilván hiteles forrásból jön, de itt is előfordul, hogy 1-2 tanár ellentmond egymásnak. Ami az iskola egyik fő filozófiája is egyébként, hogy mindenki más, ezért mindenkinek más működik. Ami valakinek jót tesz, az másnak könnyen lehet „méreg”.

2. Irigylésre méltó, hogy a világ egyik legjobb és legnagyobb táplálkozástudományi iskolájának a diákja vagy. Beszélj kicsit az iskoláról és arról, hogy mit tanulsz!

Ebben a posztban sokat írok az iskoláról, de természetesen pár mondatban itt is szívesen bemutatom. Ez a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolája, ahol világszínvonalú orvosok, kutatók, táplálkozási és életmód szakértők, többek között Dr. Sara Gottfried, Dr. Mark Hyman, David Wolfe, Deepak Chopra, Gabrielle Bernstein, Arianna Huffington, és még sokan mások oktatnak. A tananyagban többek között olyan témákat fednek le, mint például az étel testünkben kiváltott hatásatöbb mint 100 féle táplálkozási mód, a bioindividualizmus, vagyis hogy mindenki más és mindenkinek más működik, és minden olyan területet, ami testi-lelki és mentális egészségünkhöz hozzá tartozik. Emellett coaching és business képzést is nyújt egyben, tehát egy komplett “praxist” ad a kezünkbe, valamint a program alatt kapunk egy üzleti weboldalt, névjegykártyákat és tanulunk marketinget és üzleti alapelveket is. Az intézmény neve Institute of Integrative Nutrition, New Yorkban található, de online végezhető az iskola. Certified Holistic Health Coach képzés a neve a szaknak, a képesítésem magyarul holisztikus táplálkozás- és életmód-tanácsadó lesz.

apple-256261_960_720.jpg

3. Milyen tantárgyaid/kurzusaid vannak? Milyen szellemben zajlik az oktatás?

Nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos, tantárgyakra épülő iskolai rendszert. Minden héten van egy új modul, amiben egy sémára épülő témákat fednek le. Például az egyik héten tanulunk a gluténról és hatásáról a szervezetünkben, a másik héten arról, hogy az antibiotikumok mit okoznak a testünkben, egy újabb héten pedig coaching elemeket taglal az anyag. Minden hét nagyon színes, mindig más vendégelőadóval és más témákkal. Mivel online a felület, ezért nem a megszokott iskola feelingje van az egésznek. De abszolút kellemes a társaság, jó pár osztálytárssal kapcsolatban vagyok. A tanárok nagyon profik, nagyon informatív és hasznos minden, amit tanulunk. Ami nagyon más ebben az iskolában, hogy arra tanít, hogy tényleg teljesen integráltan és holisztikus módon álljunk majd a klienseinkhez.

4. Mik a terveid, ha elvégezted a képzést?

Mivel itt Amerikában kicsit máshogy működnek a dolgok, mint otthon, ki kell találnom, hogy pontosan hogy szeretném még, mivel nemrég költöztem ki. De saját praxist mindenképpen szeretnék indítani és online is szeretnék tartani konzultációkat, természetesen magyar kliensekkel is dolgozom majd.

5. Mit gondolsz arról, hogy az ételallergia, illetve ételintolerancia divatjelenség?

Nem gondolom, hogy divatjelenség lenne, főleg azoknál, akik valóban tapasztalnak tüneteket ezen ételek elfogyasztása után, vagy jobb közérzetet a nem fogyasztás esetén. Az talán divatjelenség, hogy valaki, akinek nincs konkrét tünete mégis a mentes élelmiszereket választja ész nélkül. Azonban emögött jól megfontolt döntés is állhat sokszor, még pedig amiatt, hogy egyre több ember tájékozott a tekintetben, hogy a tejtermékek és a glutén fogyasztása sem túl előnyös már manapság számunkra, a legtöbb formájában tekintve.

6. A tej és a tejtermékek egészségesek, vagy inkább a tej maga a fehér méreg? Aki fogyaszthat tejet, tehát nem laktózérzékeny vagy tejfehérje-allergiás, annak mennyire ajánlott vagy sem tejterméket fogyasztani?

Sajnos a mai „mennyiség a minőség felett” fókuszú ipargazdálkodásban, a túltenyésztett, antibiotikumokkal tömött állatokból származó tejtermékekről nem mondható el, hogy nagyon jótékony hatással rendelkeznének számunkra. (Azt nem említve, hogy ez a környezetre is milyen romboló hatással van ez a típusú állattartás.) A boltok polcain heverő tejnek kikiáltott folyadéknak nagyon kicsinyke részben van köze az igazi tejhez (hacsak nem tényleg farmról származó, csak fűvel etetett bocitól, kecskétől származik, ebben az esetben biztonságosabb a fogyasztása, de akkor sem mindennap.) Ez nagyjából minden tejtermékre vonatkozik. Pasztörizálás után a legtöbb tej kap még bő adag cukortöltetet, hogy finom ízvilágot eredményezzen. Mi vagyunk az egyetlen emlős a Földön, akik egy másik állat anyatejével táplálkoznak még felnőtt korban is. Ez már alapból elgondolkodtató. Valójában nincs már felnőttkorban szükségünk a tejre. A kalciumot és a csontok egészségét kutatások alapján a magas tejfogyasztás rontja, nem, hogy javítja, szóval már csak emiatt sem. Aki nagyon szereti a tejtermékeket, azoknak inkább bio tejet, magtejeket, kefirt, (főként, ha otthon készített) javaslom és a jobb minőségű sajtok alkalmi fogyasztását.

yogurt-1612787_960_720.jpg

7. Szerinted az élőflórás joghurt kivételt képez-e esetleg a tejtermékek között, azaz sokkal inkább vannak jótékony hatásai az egyéb tejtermékekhez képest? (Erről volt már szó esetleg a tanulmányaid során?)

A fermentált termékek mindenképpen előnyösebbek számunkra (legfőképp akkor, ha otthon készítjük, vagy pedig megbízható bio forrásból származnak). Az élőflórás joghurt lehet előnyös hatással szervezetünkre, de nem abban a formában, amit a szupermarketek polcaira raknak, teletömnek cukorral, tartósítószerekkel és színezékanyagokkal. Érdemes mindig elolvasni a termékek címkéin lévő összetevőket és az alapján dönteni a vásárlást illetően, és ezt nem csak a joghurt esetében. Ha tele van egy termék cukorral, vagy egyéb olyan anyagokkal aminek a nevét kiolvasni is nehéz, akkor megfontolandó egy egészségesebb verzió kiválasztása.

8. Spirituális eszközökkel kigyógyíthatjuk-e magunkat bizonyos betegségekből, vagy „csak” javulást érhetünk el? (Ha igen a válaszod, akkor milyen lehetőségek vannak, pl. meditáció? Külső segítség mindenképpen szükséges ehhez?) Akár egy allergiából is ki lehet gyógyulni ilyen eszközökkel? 🙂

A gyógyulás maga egy nagyon komplex folyamat és a testet egyben kell kezelni mind testi, lelki, mind szellemi szinten. Nagyon fontos és meghatározó a bevitt táplálék, hiszen ez formálja minden sejtünket, vérünkké alakul át és vagy támogatja, vagy rombolja szerveinket. Érdemes leásni a probléma gyökeréhez minden esetben, és nem csak a tünetet kezelni. A választ mindig magunkban kell keresni. Sokszor annyira mély érzelmi blokk, szülőktől átvett berögződés, stb. is szerepet játszik, hogy ezt általában csak szakértő segítségével lehet igazán feloldani, megoldani. Rengeteg féle terápia, segítség létezik. Nem reklámként szánom, de például Soma Öngyógyító c. könyve nagyon-nagyon sok módszert leír különböző terapeuták repertoárjából. Aki hisz az angyalokban és más lényekben, velük is tud együtt dolgozni akár a gyógyulásban. Emellett a befelé való figyeléssel, a belső hangunkra való hallgatással, a testünk által kiváltott tünetekre és reakciókra támaszkodva igencsak közelebb juthatunk a gyógyulás folyamatához. Egyébként a meditáció, a természetben eltöltött idő, akár egy nagy relaxáló fürdő, minden, ami számunkra stresszoldó, egy olyan munka, ami kielégít minket minden szinten, olyan emberi kapcsolatok, amik boldoggá tesznek minket, mind, mind hozzájárul az egészségünkhöz. A betegségek 90 %-a gyógyítható életmódváltással, de ez nyilván nagymértékben összefügg azzal a hajlandósággal, amivel a gyógyulni kívánó rendelkezik.

meditation-1384758_960_720.jpg

9. A blogodban olvashatunk arról, hogy pajzsmirigy problémád van, gyógyulásod történetét mutatod be az olvasóknak. Kicsit mesélnél arról, hogy pontosan mit kell tudni erről a problémáról, milyen gyógymódokkal próbálkozol, és hol tartasz most a gyógyulásban?

Persze. Göbös pajzsmirigy golyvát (megnagyobbodás) fedeztek fel nálam 2014-ben. A hormonértékeim rendben vannak. A modern orvostudomány válasza erre sajnos mindössze az, hogy akkor műtsük ki azt a pajzsmirigy lebenyt és a probléma megoldva. Hát én erről hallani sem akartam. Főleg mivel, ha kiműtik az egyik fontos szervemet azzal még a testem egyensúlyból való kiesését és a jelzését, hogy valami nem oké, nem fogják tudni eltüntetni. A probléma ezután pedig felbukkanhat máshol. Nagyon sok pajzsmirigy betegnek például amiután kiműtik a pajzsmirigyét, évekkel később megjelennek ugyanazok a tünetek.

Azóta nagyon oda figyelek a táplálkozásomra, a lelki okait is elkezdtem szépen apránként feszegetni, valamint önmagammal nagyobb harmóniába kerülni a jóga és a meditáció által. A stresszszintemet is igyekszem csökkenteni és nagyon odafigyelek arra, hogy mit mondok és hogyan, hiszen mindez összefügg a torokcsakrámmal, ahol elhelyezkedik a probléma. Hiszek abban, hogy minden betegségnek van egy lelki eredete, és ezen kell a legtöbbet dolgozni. De közben ahogy leírtam a gyógyulás nagyon komplex folyamat, ezért minden szinten igyekszem a balanszot visszaállítani. Talpreflexológiát, pszi sebészetet és energetikai masszázst próbáltam eddig ki, kisebb nagyobb sikerrel. Az iskola által találkoztam Andrea Beaman pajzsmirigy szakértővel, aki nemhogy kigyógyította magát a pajzsmirigy problémájából, hanem már majdnem 20 éve segít embereknek ugyanebben. Neki követem most minden szavát, beszéltem is vele, és abszolút megerősített abban, hogy a gyógyulás igenis lehetséges természetes úton. A több mint 4 cm-es göbben eddig 1 cm-es csökkenést sikerült elérnem egyébként. 🙂

Köszönjük a beszélgetést! 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!