Kata-pult,

Mákos-diós-szilvás süti tej- és lisztmentesen

Ezt a játszva elkészíthető, könnyű és ízletes süteményt anyukám kísérletezte ki, mert meg akart lepni valami finom, tej- és gluténmentes sütivel. Sikerült is a terve, és nem csak az ízvilága különleges ennek a kis kevert süteménynek, hanem az a tény is, hogy semmilyen lisztet (még gluténmentes lisztet) sem tartalmaz!

Már több alkalommal elkészítettük ezt a gyors és finom kis desszertet, mindenkinek nagy kedvence lett a családban! Fontos, hogy a receptben megadott mennyiségek egy kicsi méretű, magasabb peremű tepsire vannak méretezve, amelynek tartalmát 3-4 ember seperc alatt bekebelezi! (Nekünk kb. 20*32 cm-es, 5 cm magas falú tepsink van). Én nagyjából 8-10 vékonyabb szeletkét vágtam belőle, amikor elkészült. Ha szeretnétek kicsit betárazni a sütiből, hogy későbbre is maradjon, dupla adagot javaslok!

nuts-1340771_960_720.jpg

Érvek a süti mellett:

– Jó néhány egészséges alapanyagot tartalmaz:

  • a mák tele van kalciummal, ami egy tejmentes diétán élőnek mindent elsöprő érv! A kalciumpótlás részleteiről, kalciumdús ételtippekről A kalcium fontos. Vita – minek? Vitamin – ok? című bejegyzésemben olvashatsz.
  • a dió gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban; kisebb mennyiségben, de szintén tartalmaz kalciumot
  • a tojás és kakaó ugyanígy értékes tápanyagforrásnak tekinthető

– Gyors és egyszerű az elkészítése

– Akár kezet sem kell mosnod utána, hiszen megnyalod mind a tíz ujjad! 🙂

Akkor most térjünk a lényegre!

Hozzávalók (egy kisebb tepsire):

– darált dióbél – 10-12 dkg

– 2 evőkanál darált mák

– 2 ek. kakaópor (nem cukrozott!)

– 4 db tojás

– 10 dkg porcukor/kristálycukor

– fél csomag sütőpor

– 10 dkg apróra vágott aszalt szilva

– baracklekvár

– a tepsi aljának kikenésére olaj, liszt (én rizslisztet használtam, de bármilyen liszt jó)

Elkészítése:

1. A tojásokat feltörjük, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, amelyben az egész süti lesz kikeverve. A sárgáját egy kisebb pohárba.

2. A darált diót, a mákot, kakaóport összekeverjük, beleforgatjuk az apróra kockázott aszalt szilvákat.

3. A sütőt elmelegítjük (ez magas hőfokon, azaz kb. 200 fokon nagyjából 15 perc). 

4. A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verjük, miközben néhány csepp citromlét is öntünk bele. Hozzáöntjük a cukrot, tovább verjük és beleöntjük a tojássárgákat is. Ezek után lassan belekeverjük a száraz hozzávalókat (dió, mák, kakaópor, szilva) és fél csomag sütőport.

18387144_1510233272334511_1858979084_n.jpg

5. Ezután beleöntjük a masszát a kizsírozott/olajjal kikent, lisztezett tepsibe, lejjebb vesszük a sütő hőfokát közepes lángra. A sütemény kb. 30-35 perc alatt megsül, de természetesen tűpróbát végezzünk!

6. Ha kivettük a tepsiből, hűljön pár percig, majd késsel vágjuk körbe hogy könnyebben elváljon a tepsi oldalától. Ezek után kétfelé vágjuk, lekvárral megkenjük az egyik lapot, majd a kettőt összeragasztjuk. Végül felszeleteljük. Hogy dekoratívabb legyen mesterművünk, megszórjuk egy kis porcukorral a tetejét!

18337029_1506360782721760_1161357246_n.jpg

FONTOS:

1. A tepsinek csak az alját kenjük ki és szórjuk meg liszttel, az oldalait ne!

2. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert a tésztánk összeesik!

18360485_1510232869001218_615946157_n.jpg

Jó étvágyat! 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!