Ezt a játszva elkészíthető, könnyű és ízletes süteményt anyukám kísérletezte ki, mert meg akart lepni valami finom, tej- és gluténmentes sütivel. Sikerült is a terve, és nem csak az ízvilága különleges ennek a kis kevert süteménynek, hanem az a tény is, hogy semmilyen lisztet (még gluténmentes lisztet) sem tartalmaz!
Már több alkalommal elkészítettük ezt a gyors és finom kis desszertet, mindenkinek nagy kedvence lett a családban! Fontos, hogy a receptben megadott mennyiségek egy kicsi méretű, magasabb peremű tepsire vannak méretezve, amelynek tartalmát 3-4 ember seperc alatt bekebelezi! (Nekünk kb. 20*32 cm-es, 5 cm magas falú tepsink van). Én nagyjából 8-10 vékonyabb szeletkét vágtam belőle, amikor elkészült. Ha szeretnétek kicsit betárazni a sütiből, hogy későbbre is maradjon, dupla adagot javaslok!
Érvek a süti mellett:
– Jó néhány egészséges alapanyagot tartalmaz:
- a mák tele van kalciummal, ami egy tejmentes diétán élőnek mindent elsöprő érv! A kalciumpótlás részleteiről, kalciumdús ételtippekről A kalcium fontos. Vita – minek? Vitamin – ok? című bejegyzésemben olvashatsz.
- a dió gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban; kisebb mennyiségben, de szintén tartalmaz kalciumot
- a tojás és kakaó ugyanígy értékes tápanyagforrásnak tekinthető
– Gyors és egyszerű az elkészítése
– Akár kezet sem kell mosnod utána, hiszen megnyalod mind a tíz ujjad! 🙂
Akkor most térjünk a lényegre!
Hozzávalók (egy kisebb tepsire):
– darált dióbél – 10-12 dkg
– 2 evőkanál darált mák
– 2 ek. kakaópor (nem cukrozott!)
– 4 db tojás
– 10 dkg porcukor/kristálycukor
– fél csomag sütőpor
– 10 dkg apróra vágott aszalt szilva
– baracklekvár
– a tepsi aljának kikenésére olaj, liszt (én rizslisztet használtam, de bármilyen liszt jó)
Elkészítése:
1. A tojásokat feltörjük, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, amelyben az egész süti lesz kikeverve. A sárgáját egy kisebb pohárba.
2. A darált diót, a mákot, kakaóport összekeverjük, beleforgatjuk az apróra kockázott aszalt szilvákat.
3. A sütőt elmelegítjük (ez magas hőfokon, azaz kb. 200 fokon nagyjából 15 perc).
4. A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verjük, miközben néhány csepp citromlét is öntünk bele. Hozzáöntjük a cukrot, tovább verjük és beleöntjük a tojássárgákat is. Ezek után lassan belekeverjük a száraz hozzávalókat (dió, mák, kakaópor, szilva) és fél csomag sütőport.
5. Ezután beleöntjük a masszát a kizsírozott/olajjal kikent, lisztezett tepsibe, lejjebb vesszük a sütő hőfokát közepes lángra. A sütemény kb. 30-35 perc alatt megsül, de természetesen tűpróbát végezzünk!
6. Ha kivettük a tepsiből, hűljön pár percig, majd késsel vágjuk körbe hogy könnyebben elváljon a tepsi oldalától. Ezek után kétfelé vágjuk, lekvárral megkenjük az egyik lapot, majd a kettőt összeragasztjuk. Végül felszeleteljük. Hogy dekoratívabb legyen mesterművünk, megszórjuk egy kis porcukorral a tetejét!
FONTOS:
1. A tepsinek csak az alját kenjük ki és szórjuk meg liszttel, az oldalait ne!
2. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert a tésztánk összeesik!
Jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: