Amíg nem voltam komolyabban érintett, illetve nem derült fény a fémallergiámra, úgy gondoltam, ez amolyan csip-csup dolog, szinte minden második nő panaszkodik, hogy bizonyos bizsu fülbevalóktól begyullad a füle. Gondoltam, hát ezt igazán túl lehet élni, ez legyen a legnagyobb gondunk az életben. Mondtam én, mindenféle „menteskálváriáimba” bonyolódván, kissé átértékelve az ilyesféle problémákat. Pedig nekem aztán tényleg van jó néhány doboz a bűnösen ragyogó fityegőkből! A bizsukat nemes egyszerűséggel nikkelmentesre cserélhetem. Vagy aranyra, ami lehetőleg 24 karátos (?) 🙂 Ajánlom, hogy olvassátok el korábbi bejegyzésemet is, ha még nem tettétek, mely a Fémallergiás vagyok, berúgom az ajtót címre hallgat. Itt kifejtem, hogy alapvetően mire kell ügyelnie az embernek, ha nikkelallergiával küzd, milyen tanácsokat kaptam az allergológustól, illetve természetesen az is kiderül, mit takar a cím.
A nikkelallergia valóban nem egy ritka dolog, hazánkban a lakosságnak csaknem 30%-a érintett. Viszont azt fontos tudnunk, hogy a nikkelallergiának súlyossági fokozatai vannak, éspedig:
- Kontakt dermatitisz: csak a közvetlen érintkező felületen alakul ki viszkető gyulladt bőrpír, hólyagok.
- Szisztémás kontakt dermatitisz: súlyosabb eset az előzőnél, a testen bárhol megjelenhetnek a bőrtünetek, anélkül, hogy direkt összefüggésbe hozhatnánk pl. egy ékszer viselésével.
Azt most már többé-kevésbé megtanulta a nép, hogy van többek között gluténmentes meg laktózmentes étrend, de az már sokkal kevésbé ismert tény, hogy létezik nikkelmentes, pontosabban nikkelszegény diéta is. Utóbbi elnevezés azért állja meg jobban a helyét, mert abszolút nikkelmentesen nem lehet táplálkozni, viszont bizonyos ételek sokkal magasabb nikkeltartalommal bírnak, mint mások.
Nos, nem csak olyan fémallergiások vannak, akiknek csak a hallószerve tart nikkelmentes „diétát” bizonyos ékszerek, bizsuk mellőzésével, hanem esetenként szükség lehet még szerencsétlen ízlelőbimbóinkat és bendőnket is szigorúan megrendszabályozni!
De kinek lenne szüksége mégis nikkelmentes étrendre?
A nikkelallergiásoknak csupán egy részét érinti az a meghökkentő jelenség, hogy az étkezéssel bevitt nikkel (is) okozza a kellemetlen panaszokat, sok esetben kiterjedt ekcémát, amely a fémmel való érintkezés nélkül is kialakul!
A diétát csak annak kell tartani, aki orvosi diagnózis alapján igazoltan nikkelallergiás, viszont akkor is jelentkeznek a tünetei, ha kerüli a nikkelt tartalmazó tárgyakkal való érintkezést. Ebben az esetben legalább 1-1,5 hónapig javasolt diétázni annak kiderítése céljából, hogy valóban ezeknek a magas nikkeltartalmú ételeknek a fogyasztása okozza-e a tüneteket. Ha valóban ez áll a bőrtünetek hátterében, akkor ennyi idő alatt már látványos javulást kell tapasztalunk!
Kerülendő ételek a nikkelszegény diétában
A legmagasabb nikkeltartalmú élelmiszerek:
– kakaó (csokoládé, főleg étcsokoládé)
– mogyoró, dió, kesudió, mandula
– magvak: napraforgómag, lenmag
– paradicsomsűrítmény
– zab, rozs, teljes kiőrlésű kenyér, hajdina, köles, sokmagvas kenyér
– hüvelyesek: bab, borsó, lencse, csicseriborsó
– szójatermékek
– aszalt gyümölcsök
Egyéb, jelentős mennyiségű nikkelt tartalmazó ételek:
margarin, spenót, kukorica, hagyma, sárgarépa, paradicsom, málna, füge, ananász, alma, citrusfélék, mazsola, rebarbara, aszalt gyümölcsök, belsőségek, tenger gyümölcsei, halkonzervek, marcipán, sütőpor, bizonyos vitaminkészítmények, csapvíz
Italok: tea, csokoládés tej, sör, vörösbor
(Egy-egy apróbb eltérés van a szakirodalmak között, próbáltam minél körültekintőbben összegyűjteni a nem javasolt élelmiszereket. A felhasznált irodalmak listája a bejegyzés végén található).
Vannak egyéb tényezők, amelyek még egy lapáttal rátesznek a nikkelszegény diéta egyébként sem egyszerű voltára, tehát bonyolítják annak megítélését, mennyi nikkel kerül be a szervezetünkbe.
Ezek a bizonyos egyéb tényezők:
- az étel elkészítéséhez használt eszközök fémtartalma
- az adott élelmiszer termőföldjének nikkeltartalma
- az ivóvíz nikkeltartalma
További hasznos tanácsok nikkel allergia szindrómában szenvedőknek:
- Kerülendők a fémtartalmú edényekben, eszközökkel készített ételek.
- Kerülendők mindenféle konzervek!
- Savas ételeket (pl. paradicsom, ecet, citrom) ne főzzünk rozsdamentes acél edényben, mert annak anyagából a sav kioldhat bizonyos mennyiségű nikkelt. Használjunk zománcozott edényeket!
- Reggel használat előtt a csapból folyassunk ki kb. egy liternyi vizet, mert az éjszaka folyamán nikkel oldódhat ki magából a csaptelepből!
- A C vitamin és a vas csökkenti a nikkel felszívódását, ezt használjuk ki!
A nikkelszegény diéta kipróbálásával az a célom, hogy lehetőleg megszabaduljak az ekcémámtól. Jelentős javulást sikerült elérnem a tejmentes diéta segítségével, amint korábbi posztjaimból is kiderült, de sajnos még mindig küzdök folyamatosan néhány helyen a bőrbetegséggel. A tenyerem az egyik, ami nem mutatott az eddigiekben javulást.
A következő posztban elárulom,
- milyen érdekes esemény járult még hozzá ehhez a motivációmhoz!
Természetesen nem tudhatom 100%-osan, hogy valóban ez a problémám, viszont mindenképpen meg kell próbálnom, hogy kiderítsem az igazságot!
További nyomozásaimról folyamatosan hírt adok, kövess Facebookon, nehogy lemaradj az eseményekről! 🙂
A nikkelallergiáról, a nikkel előfordulásáról, illetve az orvos tanácsairól IDE KATTINTVA olvashatsz!
Ennek a bejegyzésnek a folytatása pedig IDE KATTINTVA érhető el!
Felhasznált irodalmak:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/3570/nikkel-allergia-szindroma
http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/12843/nikkel-allergia
https://athenaallergy.com/pages/the-nickel-allergy-diet
http://www.derma.hu/upload/dermatologia/magazine/sas_andrea.pdf?&web_id=
http://www.foodsmatter.com/allergy_intolerance/nickel/articles/nickel_allergy-joneja-02-14.html
http://fitoterapiakalauz.hu/femallergia-a-legfobb-bunos-a-nikkel/
https://www.allergiakozpont.hu/hirek/nikkel-allergia-miatt-is-lehet-foltokban-voros-szaraz-a-bore
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: