Kata-pult,

Baconnal, gombával és darált hússal rakott krumpli

Egy újabb tejmentes, gluténmentes, ráadásul nikkelszegény fogás következik! Hogy az utóbbi diétára miért van szükség, a Nikkelmentes diéta? Ki hallott már ilyet! című bejegyzésemből megtudhatod.

Most rendhagyó módon nem kertelek, hanem gyorsan elétek tárom egy kedvenc receptem! Hagyományos rakott krumplit szinte mindenki készített már, én egy-két éve bukkantam rá az ötletre: megtörhetjük a szürke hétköznapok megszokott rakott krumpliját egy érdekes dobással: a kolbászt cseréljük le darált húsra! Nálam nyerő volt az eredmény, nemrégiben pedig gombamániámtól ihletetten kipattant a fejemből a gondolat,  hogy mindezt az élményt tetézhetjük némi baconnal és gombával. Ha valaki nem rajong úgy a gombáért, mint én, az akár ki is hagyhatja, de aki szívén viseli a kalciumpótlást mint nemes feladatot, az bizony beledobja a wokba! (Ha szeretnéd, hogy meggyőzzelek a kalcium fontosságáról, akkor feltétlenül olvasd el A kalcium fontos. Vita – minek? Vitamin – ok? című bejegyzésem!)

Hozzávalók (4 főre):

(Akár hétfőre, de nem elég 7 főre! :D)

  • kb. 8 darab közepes méretű krumpli
  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 25 dkg csiperke gomba (kihagyható, de akkor használj kicsit több húst és szalonnát!)
  • kb. 10-15 dkg apró kockára vágott bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg majonéz (tejmentes)
  • 200 grammos Joya Cremesse vagy natúr szójajoghurt (nem tragédia, ha kihagyod)
  • 2 deci rizstej
  • 1 tk. mustár
  • 1 ek. rizsliszt (ha nem vagy gluténérzékeny, akkor hagyományos liszt is ugyanolyan jó)
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj vagy zsír

Elkészítése:

  1. A krumplikat héjastól megfőzzük, közepes lángon ez kb. 20 perc. Amikor kész, hideg vizet engedünk rá, és hagyjuk hűlni.  
  2. Eközben a gombákat felszeletelem, és a vöröshagymát, illetve a bacont apró kockákra vágom. (Van lehetőség sok üzletben akár előre felkockázott bacont is vásárolni). Amikor kihűlt a krumpli, lehéjazom és kb. 1 centi vastag karikákra vágom.

  1. Elkészítjük a tejfölös szószt helyettesítő ízletes mártást! Egy nagyobb tálba öntsünk kb. 2 deci rizstejet, keverjünk bele 20 dkg majonézt, egy szójajoghurtot, 1 teáskanál mustárt és 1 evőkanál rizslisztet. Egy kézi habverővel keverjük össze!
     ♦

     TIPP 1: Ha véletlenül nincs otthon tejfölhelyettesítőd (pl. Joya Cremesse, szójajoghurt), vagy a spórolósabb megoldást választod, akkor nem probléma, ha nemes egyszerűséggel kihagyod a “műtejfölt”, és csak a többi összetevővel dolgozol! Eléggé híg lesz így az önteted, de az eredmény ugyanúgy isteni lesz, ha a sütőben összeérnek az ízek. Én is kipróbáltam, és így is nagyon finom! Most is így készítettem, mivel a szójatermékeket is kerülöm magas nikkeltartalmuk miatt!

     

    TIPP 2: Javaslom a Globus uborkás majonézt, hiszen TEJSZÁRMAZÉKOT NEM TARTALMAZ, GLUTÉNMENTES, ÉS TARTÓSÍTÓSZER-MENTES!

  2. Olajon vagy zsíron hagymát pirítunk wokban vagy öblösebb serpenyőben, ha üveges, akkor rádobjuk a húst, majd a baconkockákat és a gombát.

    TIPP 3: Én teljesen átálltam a disznózsír használatára, aki ekcémás, annak javaslom a napraforgóolaj helyett! (Utóbbinak gyulladáskeltő hatása miatt).

    Néhány perc múlva beleöntjük a fehér mártásunkat is, kb. 10 percig sütjük a wok tartalmát. 
  3. Kikenjük a jénai oldalait és alját zsírral,  rétegezzük a felkarikázott, besózott krumpliszeleteket, majd leveses szedőkanállal ráhalmozzuk a baconos-gombás-húsos ragunkat! A húsos ragu után ismét a krumpli következik, és így tovább, amíg el nem fogy az alapanyag.

   A roskadásig rakott jénai sütés előtt

 6. Végül a jól megrakott jénait előmelegített sütőbe rakom, és közepes lángon kb. 30-40 percig sütöm.

   A roskadásig rakott jénai sütés után

Előfordul, hogy az eredmény kicsit tocsog a zsírban, nem kell megijedni, nyugodtan önts le belőle, és lehetőleg ne tömd magad degeszre! Jóból főleg megárt a sok 🙂

Kész az ételünk, remélem, nektek is nagyon ízlik!

Jó étvágyat mindenkinek!

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!