Egy vitamindús nyári fogással fogok előrukkolni nektek. Nevezhetjük salátának, vagy akár elkészíthetjük olyan módon is, hogy egy könnyű és ízletes pácban pihenő husit varázsoljunk az asztalra, egy kis salátaalappal megbolondított rizzsel. Készítettem ezt az ételt már minigrillen és serpenyőben is, és azt kell, hogy mondjam, akkor a legnyerőbb, ha kockázzátok a csirkét, és serpenyőben sütitek csucsogósra! 🙂
Hozzávalók (kb. 4 főre)
A páchoz:
- 70 dkg csirke
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 6 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár (én magos és hagyományos mustárt is használtam)
- só
- bazsalikom
- bors
A körethez/salátához:
- 1 tasak rizs (bármilyen rizs jó, én a gyorsaság kedvéért zacskós Jázmin rizst használtam)
- 4 evőkanál majonéz (Globus uborkás majonézt használtam)
- 200 ml Cocomas kókuszkrém (ez helyettesíthető szójajoghurttal, nem allergiásoknak pedig tejföllel vagy joghurttal)
- 1 lapos evőkanál mustár
- 3-4 db paradicsom
- 1-2 db paprika
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1/2 kígyóuborka
- bors
- petrezselyem
- oregánó
Elkészítés:
- A csirkét vékony szeletekre vágom, vagy dönthetek úgy is, hogy felkockázom. Mindkét változatban próbáltam, ezúttal a csinos kis kockákat választottam, és nekem ez jobban be is vált e mézes-mustáros pác esetében. Besózom, összekeverem zúzott fokhagymával.
- Elkészítem a pácot. Egy nagy tálban vagy tetővel zárható műanyag edényben összekeverem a mézet és a mustárt, majd jönnek bele a fűszerek: bors és bazsalikom. (Én 2 kanál hagyományos és 1 kanál magos mustárt használtam). Beleteszem a csirkét, jól megforgatom a pácban és néhány órára – de a legjobb, ha egész éjszakára – a hűtőbe teszem. Amikor mindketten kipihentük magunkat – a szakács és az alapanyag -, akkor indulhat a sütés-főzés!
- Megfőzöm a rizst.
- A zöldségeket (a paradicsomot, paprikát, uborkát és hagymát) apró kockákra vágom. Nyugodtan lehet variálni, akár kukoricával is megbolondíthatjuk a köretünket.
- Összekeverem a tejfölhelyettesítőmet (esetemben Cocomas kókuszkrém) a majonézzel és a mustárral, meghintem egy kis borssal. Ezzel kész a tartáralapunk. Beleöntjük az apróra vágott zöldségeket és a rizst. A zöldségek mennyisége sem szentírás, hiszen ez a méretek függvényében változhat. Ha túl sok a mártás, akkor tehetünk bele több zöldséget utólag is.
- A csirkét megsütjük serpenyőben vagy minigrillen. A kockázott husi esetében inkább a serpenyőt ajánlom; ha minigrillen sütünk, akkor valamennyire biztosan oda fog ragadni a hús a méz és a hagyma miatt. Ha serpenyőben sütöm a husikat, akkor az utolsó percekben nyakon zúdíthatom a maradék páccal, hogy még szaftosabb legyen!
- Készen is vagyunk, már csak egy kis kreativitásra van szükség, hogy dekoratív legyen a tálalás! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: