A múlt héten volt szerencsém kicsit bennfenteskedni a Szegeden újonnan megnyílt Cafe Freiben, azaz még a nyitás előtti napon megkóstolhattam egy ott dolgozó barátnőm jóvoltából az egyik kávékoktéljukat. Ez teljesen új fejezet tejmentes életemben, hiszen eddig nem volt szerencsém olyan kávézóban megfordulni, ahol a szokásos eszpresszón kívül bármi mást választhattam volna. Maximum olyan lehetőséggel találkoztam eddig, hogy laktózmentes tejet kérhettem a kávémba, de – mint tudjuk – egy tejfehérje-allergiával küszködőnek ez sajnos nem opció. A laktózérzékenység mégiscsak jobban beivódott a köztudatba, a teljes tejmentesség már sokkal kevésbé.
saját fotó
Ha én kértem eddig kettőnknek kávét, akkor az annak rendje és módja szerint úgy történt, hogy az egyiket tejszínnel, a másikat pedig egy semmivel kértem. No és persze 3 tasak cukorral, mert a férjemmel mindketten másféllel isszuk. A semmit megtestesítő űrt pedig az otthonról hozott, a retikül állandó kellékeként jelenlévő kókusztejporommal pótoltam. Ezentúl viszont örökös kis útitársam nem feltétlenül kell előkapnom. Ugyanis a Cafe Freiben nem csupán a laktózérzékenyekre gondolnak, hanem a tejallergiásokra és a vegánokra is, hiszen növényi tejek is megtalálhatóak a kávéik mellé feltétként! Ezért ezúton is ezer hála!
saját fotó
A kínálatukban eleve jelölik néhány kávékülönlegesség esetén, melyikükben nincs tej, viszont érdemes megkérdezni, melyik típust tudják növényi tejjel elkészíteni. Én egy damaszkuszi mandulás jég-kávét (így szerepel az itallapon) kértem, amelyben a tehéntejet mandulatejjel helyettesítették. A benne lévő karácsonyi mézeskalácsra emlékeztető damaszkuszi fűszerkeverék tökéletes egyveleget alkot a mandula ízével! Hűha, rég nem volt még hasonló élményben részem, és biztos vagyok benne, hogy visszatérő vendég leszek! Azt javaslom, bátran érdeklődjetek a kávézó dolgozóinál, hiszen biztosan van még néhány különlegesség, amit allergiásan is nyugodtan választhattok, vagy keresnek rá alternatívát.
saját fotó
Kislányom sem maradt frissítő nélkül, a képen látható, hogy nagyon bejött neki a gyömbéres-meggyes limonádé! Nálam még néhány presszókávé is tervben van, a tokiói csokoládés málna már a csomagoláson keresztül is pompázatos illatú volt, de még nem volt alkalmam megkóstolni. Hasonlóan vonz a brandy-kávé karamellizált naranccsal. De nem csigázom tovább az ízlelőbimbóitokat, ha még nem tettétek meg, és van a közeletekben Cafe Frei, kezdjetek ti is egy damaszkuszi mandulással, biztosan nem fogtok csalódni!