Kata-pult,

Finom, „mentes” és egészséges ebéd 2 perc alatt? Polcz Speciál!

Nos, leszögezem, ez nem egy receptajánló lesz, hiszen nagyon jól tudjuk, 2 perc alatt lehetetlen bármit is sütni-főzni. Hallottatok már a Polcz Speciál ételeiről? Az ő küldetésük már egy ideje felkeltette a figyelmem, sőt, szerintem telitalálat, mitöbb: hiánypótló az alapötlet!

Forrás: adalekmentesen.hu

 

Hogy mi is ez tulajdonképpen, milyen hiányt pótolnak az ínycsiklandó étkeik?

Azt az űrt, ami egy átlagos, rohanós, feladatokkal teli hétköznap és az egészséges, adalékmentes ételek elkészítése között tátong. Én személy szerint szeretek (vagy inkább csak szerettem?) főzni. Azokban a régi szép időkben, amikor táppénzre jöttem, és csemetém még csak pocakom rejtekéből igyekezett elkápráztatni minket, a legnagyobb örömmel igyekeztem férjemet finomabbnál finomabb ínyenc fogásokkal levenni a lábáról. Ma már más a helyzet, hasonlóan a túlórázós és egyéb elfoglaltságokkal betáblázott időszakomhoz. Most itt egy virgonc, örökmozgó csemetelány, akivel a fél napot a szabad ég alatt kell töltenem; ha napközben szunnyad egy kicsit, akkor meg azt sem tudom, melyik tervezett blogbejegyzésem próbáljam „papírra” vetni, ha épp nem gázolok térdig a játékokban vagy nyávognak a folyosón a porcicák. Így hát nem ritkán előfordul, hogy a főzést örömforrás helyett amolyan szükséges rossznak érzem, amitől legszívesebben megszabadulnék. Vagy inkább csak úri passzióból tenném hétvégén, amikor férjem jóvoltából kicsit egyedül is elmerülhetek a konyhaművészkedésben. De tudjuk, nem mindig könnyű olyan ételt lelni, ami egészséges is, nem tartalmaz tejszármazékokat és glutént, és ezzel együtt az ízlelőbimbóink tetszését is megnyeri! Speciális ételt rendelni pedig sok esetben előre kell, tehát ha már éhes vagy (de ezt eddig észrevenni sem volt időd), akkor már késő bánat. Akkor már csak az segít, ami a konyha polcán van, ha van egyáltalán. Íme az elmúlt hetem bearanyozója, az én kis tesztcsomagom (2 adag leves és 6 adag főétel)! 🙂

saját fotó

Ti is küzdötök a fenti problémával hozzám hasonlóan? Akkor hadd ajánljam figyelmetekbe a Polcz Speciált! Ha szeretnéd biztonságban tudni magad a küzdelmes hétköznapok viharában, akkor csak annyi a teendő, hogy:

  1. Tárazz be a finomságokból a webshopban ! (Jelenleg nagyon korlátozott a készlet, erről lentebb fogok írni!)
  2. Sorakoztasd fel segítőtársaid a konyhaszekrény polczára!
  3. Ha vészhelyzet van, és nincs időd, energiád főzni vagy rendelni, akkor csak kapj elő egyet, melegítsd meg, és máris elfogyaszthatod!

Mitől mentesek a Polcz Speciál termékei?

Tejtermékek, cukor, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készülnek! Sőt, nincs glutén tartalmú összetevő sem bennük (egyedüli kivétel a zöldséges currys csirke!). Viszont sajnos maga a konyha, ahol az ételek készülnek,  nem tej- és gluténmentes, így esetleg keresztszennyeződés előfordulhat: nem tudják garantálni 100%-ban a mentességet. Tehát cöliákiásoknak nem ajánlják az ételeket, viszont aki bármilyen más egyéb egészségügyi okból kerüli a gluténtartalmú ételeket, azoknak tökéletes megoldás! Ugyanez a helyzet a tejjel is. 

Az az igazság, hogy én magam tejfehérje-allergiás vagyok, kis mennyiségben sem tolerálom a tejszármazékokat. Cöliákiás nem vagyok, azonban a gluténmentes diétával megoldódott bizonyos egészségügyi problémám. A gluténnal kapcsolatban nálam nem jelentenek gondot a “nyomok”, a tej miatt viszont gondolkodóba estem.

Az igazság az, hogy nem valami bő a választék a teljesen “mentes” konyhák esetén – főleg, ha nem a fővárosban él az ember-, tehát örülünk, ha egy újabb alternatívával találkozunk. És valljuk be, előfordul, hogy betévedünk egy-egy étterembe – főleg nyaralásaink során -, és már attól nagyon boldogok vagyunk, ha feltüntetik az allergéneket az étlapon, tájékozottak a pincérek, és vigyáznak az ételkészítés során. Pedig ugyanezen a konyhán készülnek pl. tejtermékkel is ételek. A Polcz Speciál ugyanez a kategória. Én kipróbáltam, és elégedett vagyok, szerencsére semmilyen problémám nem volt az ételektől, ellenkezőleg: megoldották az idővel való küzdelmem! 

Kipróbáltam összesen 8 féle ételt, 2 levest és 6 főételt. (A főételek között van olyan, amelyik köret nélkül van a csomagolásban, de kb. 10-15 percen belül megfőzi magát hozzá a tésztánk vagy a zacskós rizsünk). Én nem csalódtam, sőt, nagyon bejön a Speciálok ízvilága, fűszerezése, így bátran tudom ajánlani! 🙂

Most ismerjük meg végre az ételeket!

  1. Mediterrán paradicsomleves.

     

    Forrás: adalekmentesen.hu

    Nagyon szeretem a paradicsomlevest, de sokkal inkább akkor, ha nem az a hagyományos, édeskés fajta, tésztával megspékelve. Paradicsomlevesből nekem jobban bejön a fűszeresebb, olaszos ízvilág; ez a Speciál tökéletesen megfelel ennek az igényemnek!                                                                                                                             
  2. Gyömbéres sárgarépa krémleves kókusztejszínnel. 
    polcz sargarepa kremleves 0120170919_15070720170919_150415
    < >
    Forrás: adalekmentesen.hu

    Számomra azért is volt nagyon izgalmas megkóstolni ezt a levest, mert évek óta kis családunknak is a gyömbéres répakrémleves az egyik nagy kedvence! Az összetevőkből mindjárt gondoltam, hogy hiába hasonló az ízvilág, jelentős különbséget is fogok tapasztalni. Így is lett. Őszintén szólva nem is tudom, kié a finomabb… 🙂 Az én változatom enyhén csípős, mivel curryt is adok a leveshez, és nálam egy kis citrom kerül bele, bár bevallom, nekem is megfordult a fejemben citrom helyett egy kis narancs vagy reszelt narancshéj! A narancsot tehát zseniális ötletnek tartom, és örülök, hogy így is megkóstolhattam. A „polczos” leves viszont egyáltalán nem csípős, inkább savanykás ízvilág, tetszik benne, hogy határozottan érzem a répa, kókusz és narancs ízét is, nem nyomják el a fűszerek; így, ahogy van, kellemes egyveleget alkot!

    Ami még fontosabb: alig 2 éves kislányomat is megkínáltam a levesből, hiszen nagyon szemezett vele! Az első kanál utáni reakciója: „Anya, hami! Anyaaa, hamiii!” Szerintem ez magáért beszél…

  3. Vegán csicseriborsós tagine – paradicsomos mártásban 

     

    saját fotó

    Nagyon kellemes ízvilág, az enyhén roppanósan puhára sült csicseriborsó paradicsomszósszal egyébként is csak nyerő kombináció lehet! Személy szerint az egyik kedvencem lett. Az oldal szerint ez köret nélküli étel, bevallom, ezt utólag vettem észre, nekem köret nélkül (egy szelet saját sütésű mentes kenyérrel) is tuti befutó volt! 🙂 Az állaga és az ízvilága is az indiai szabdzsira emlékeztetett (ha nem tudod, ez mi fán terem, ebben a posztban olvashatsz róla)!

  4. Kókusztejes zöldség curry földimogyoróval 

     

    saját fotó

    Különleges ízvilág: lencse, zöldségek, földimogyoró és kókusztejes szósz egyvelege. Savanykás ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlott!

  5. Csiperkés csirke aszalt paradicsommal 

     

    saját fotó

    Aki szereti a szaftban bővelkedő húsos ételeket, annak biztosan be fog jönni (ahogyan nekem is), csak egy kis köretet – tésztát vagy rizst –  kell kanyarítani mellé. Nekem 12 perc alatt kész lett a zacskós basmati rizsem, a feltét pedig úgy érzem, finom és bőséges adag volt. Nagyobb étkűeknek szintén jó választás, hiszen köretet nem tartalmaz ez az étel, tehát több fér a csomagolásba feltétből! 🙂 Az a 12 perc pedig tényleg nem nagy idő egy tészta vagy rizs megfőzéséhez!

  6. Ananászos csirke rizzsel – kókusztejszínes mártásban 

     

    saját fotó

    Ízletes főétel körettel együtt, tényleg csak melegíteni kell! Ez egyszerűen isteni, nem is írok többet, nincsenek szavak… Kóstoljátok meg! 🙂                                                                                                                                                         
  7. Mustáros erdei gomba zöldséges mártásban 

     

    saját fotó

    Szintén egy gyors basmati rizst dobtam fel mellé főni, de tésztával is simán el tudom képzelni! Egyébként a vadas marhahús gyerekkori nagy kedvencem, a másik plusz pont pedig a sok-sok szaftért jár! (Mondom én, aki mindig is imádta, ha a kaja tocsog a szaftban vagy a szószban)!

  8. Vegán csilis bab csicseriborsóval 

    saját fotó

A chilis bab nálunk az egyik kedvenc, a Polcz-féle változat tényleg csak enyhén csípős, én kicsit bátrabban fűszerezem. Egyébként ez is nagyon ízlett, azt adta, amit vártam!

Összességében a Speciálok ízvilága nagyon rokon az ízlésemmel, ezért is voltam kíváncsi rájuk, és próbáltam ki őket szívesen. Az abszolút befutó nálam az ananászos csirke és a csicseriborsós tagine volt, és kellemes élmény volt a különleges répakrémleves is!

Csak azt sajnálom, hogy jelenleg eléggé megcsappant a Polcz készlete, hiszen nagy átállásra készülnek, doboz helyett üveges kiszerelésekre fognak váltani, és ehhez idő kell! A környezetkímélő, üveges csomagolásra való áttérésről IDE kattintva találtok egy rövid és hasznos tájékoztató videót. Magam sem tudtam a teljes “étlapot” végigkóstolni, már alig várom, hogy a repertoárból hiányzó ételeket (mustáros marhahús, zöldborsós csirke) is megízleljem. Szurkoljunk nekik, hiszen terveik között szerepel az is, hogy egyszer saját konyhában fogják megfőzni a finomságokat – a szándék megvan, csak idő kérdése a dolog -, így még többen teljes biztonsággal tankolhatjuk majd fel az éléskamránkat!

A fejleményekről, illetve arról, hogy mikortól lesz lehetőségünk a megújult készletből rendelni, mindenképpen hírt fogok adni! Addig is várjuk együtt a finom falatokat, és szurkoljunk Vicának és Gábornak céljaik mihamarabbi eléréséhez! 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!