A probiotikumok és szerepük tejallergia esetén

Forrás: flickr.com

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy bélflóránk egyensúlyban maradjon, hiszen felelős az immunrendszer erősítéséért, illetve a kórokozókkal szembeni védelemért is. Ennek az egyensúlynak a megtartásához szükségünk van pro- és prebiotikumokra.

De nézzük csak meg, mi is a különbség a kettő között? Nem csupán az az egy betű, annál azért többről van szó…

Forrás: pixabay.com

A probiotikumok a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák), melyek kulcsfontosságúak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és helyreállításában. Táplálékok vagy probiotikus készítmények formájában juttathatjuk hozzá a szervezetünket. Természetes probiotikum forrás a kaukázusi kefir, joghurt és az egyéb fermentált, azaz erjesztéssel készült élelmiszerek (pl. savanyú káposzta). A probiotikus készítmények között vannak nem vényköteles gyógyszerek, melyek esetében gyógyszerészeti hatóság ellenőrzi a termék előállítását, hatásosságát és biztonságos voltát. A készítmények másik csoportjába tartoznak a probiotikus étrend-kiegészítők, amelyek nem gyógyszerészeti minőségűek, azaz az élelmiszer-hatóság ellenőrzi ezeket a termékeket.

Forrás: pixabay.com

A prebiotikumok nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek változatlan formában jutnak a vastagbélbe, és itt a szervezetünk számára hasznos baktériumok szaporodását segítik elő. A prebiotikum rostanyag, amely tulajdonképpen a probiotikus baktériumok tápláléka. Többek között a következő élelmiszerekben találhatóak meg: hagyma, fokhagyma, búza, zabpehely, dió, bab, borsó, csicsóka, banán, méz.

Léteznek úgynevezett szinbiotikumok, amelyek a probiotikumok és a prebiotikumok kombinációi. Egy készítményben prebiotikum hozzáadására viszont nem feltétlenül van szükség! Ha az adott termékben található probiotikus baktérium életképesen jut el a bélrendszerbe, akkor nem kell prebiotikummal megtámogatni.

Mikor szedjünk probiotikumot?

Egyéb egészségügyi problémák kapcsán is olvashatjuk, hogy bizonyos típusú probiotikumok hatásosak, viszont a tudósok véleménye több esetben megoszlik, esetleg várnunk kell egy végleges ajánlásra, mert még folyamatban vannak a kutatások. Többek között ez vonatkozik az irritábilis bélszindrómára, a csecsemőkori hasfájásra és a különböző allergiás megbetegedésekre is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő készítményt?

Hazánkban több tucatnyi probiotikus készítmény kapható. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis milyen szempontok alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt?

A probiotikumok hatásáról nem lehet általánosságban beszélni, hiszen ezeken belül is számos különféle baktérium- és gombatörzs létezik; és nem ugyanazok hatásosak például antibiotikumok mellé szedve, mint egy hasmenéses betegség esetén. Nem az a fontos tehát, hogy hányféle baktériumtörzset tartalmaz az adott készítmény, hanem az, hogy milyen fajtát.

Forrás: flickr.com

Antibiotikum-kúra esetében javasolt például a Bacillus clausii baktériumtörzset tartalmazó készítmény, illetve fontos, hogy gyógyszer minőségű probiotikumot válasszunk, amely túléli a gyomorsav pusztító hatását. Lényeges a készítményben lévő csíraszám (azaz a baktériumok mennyisége) is; mindenképpen magas csíraszámú probiotikumot válasszunk. Az ajánlott napi bevitel kb. 5 milliárd baktérium felnőttek esetében.

Elérkeztünk a számunkra legérdekesebb részhez: nézzük meg, mi köze van a probiotikumoknak az ekcémához, illetve a tejallergiához. Az előbbi ugyan nem minden tejallergiást érint, de nagyon sokan szenvedünk ekcémás tünetektől.

Probiotikummal az ekcéma ellen? 

A következőkben egy érdekes vizsgálati eredményt szeretnék bemutatni. Az utrechti egyetemen folytak olyan kutatások, amelyek a probiotikus baktériumok megelőző hatását vizsgálták azoknak a gyerekeknek az esetében, akik magas allergia-kockázattal rendelkeznek. A kísérletben az egyik csoport anyukái már várandósként is probiotikus baktérium-mixtúrát kaptak, majd a babák 1 éves korukig továbbra is kapták ezt a kiegészítést. Természetesen volt egy kontrollcsoport, tehát olyan gyerekek, akik placebot kaptak.

Az eredmény: az első három hónap során jelentősen kevesebb volt az ekcémás megbetegedés a probiotikumos kezelést kapók csoportjában, mint a placebot szedőknél. Sőt, később, 1 és 2 éves korban is ugyanez a tendencia volt megfigyelhető.

Milyen szerepe van a probiotikumoknak a tejfehérje-allergia és laktózérzékenység esetén? 

Vigyázat! Fontos tudni, hogy vannak bizonyos probiotikus készítmények, amelyek kis mennyiségű tejet tartalmaznak! Tejallergiásként fokozott figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ilyen szempontból is biztonságos terméket válasszunk.

Forrás: flickr.com

Vannak még megválaszolandó kérdések, további kutatást igénylő területek a probiotikumokkal kapcsolatban. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy ártani nem tudunk velük, illetve bizonyos esetekben erősen ajánlott a szedésük. Antibiotikumok mellé szedve és hasmenéses betegségekben kulcsfontosságú a szerepük.

Ezt a posztot a Normaflore támogatta.

Címkék: , , , ,

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Tovább a blogra »