Mivel közelednek az ünnepek, és a legtöbb ember számára kulcsfontosságú, illetve gondolkodóba ejtő kérdés, hogy mi lesz idén a karácsonyi menü, gondoltam, röviden meginterjúvolom bloggertársaim. Bevallom, én azok közé tartozom, akik nem áldoznak egy egész napot, vagy akár napokat arra, hogy sokfogásos menüsort állítsanak össze, mindezt megspékelve különféle édes ínyencségekkel. Annak a híve vagyok, hogy az ünnepek igenis szóljanak a pihenésről (is)… No, persze amióta kicsi lányom is életünk része, fokozatosan kénytelen voltam egyre kevesebb időt a konyhában tölteni, ugyanis ő nagyon rossz néven veszi, ha konyhatündérkedek. Néhány éve még én is jobban kitettem magamért! 🙂
Forrás: pixabay.com
Hogy nálunk mi lesz a karácsonyi menü? Azért valami finomat én is fogok főzni, de csöppet sem szeretném túlbonyolítani a dolgot, hiszen az a lényeg, hogy valami családi kedvenc kerüljön az asztalunkra! Tehát (a linkre kattintva megnyílik a recept):
Leves: tárkonyos csirkeraguleves kókusztejjel
Főétel: mézes-mustáros csirke
Desszert: mákos-diós-szilvás süti tej- és lisztmentesen
(De szinte már látom lelki szemeim előtt, hogy a desszert elmarad, és inkább egy családi bújás lesz a sütögetés helyett, mert úgyis rengeteg sütit sütnek a nagyik. És persze olyan is lesz terítéken, amit én is ehetek! Szóval desszertet inkább csak azért írtam, hogy nektek adjak egy jó tippet! :))
Mivel tudom, hogy nem mindig olyan egyszerű egy karácsonyi menü megtervezése, főként akkor, ha valamilyen ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedünk, gondoltam, megosztok veletek néhány tippet. Fent olvashattátok a sajátom, de most jöjjön a lényeg: bloggertársaim fedik fel előttetek ünnepi konyhájuk titkát! 🙂
“Idén először nálunk lesz a szenteste, anyósomék és sógornőmék jönnek hozzánk. Nálunk amúgy az a szokás, hogy egyik évben az én családommal, másik évben a férjem családjával ünnepelünk szenteste, majd a másik családdal 25-26-án. A halászlevet minden évben apósom készíti, paszírozott verziót, van benne halikra és haltej is. Anyósom mákos gubát készít. A zserbó sütéséért már évek óta én vagyok a felelős, mindkét családnak megy egy tepsivel. Idén terveim szerint kipróbálom a borlevest is, ez lesz azoknak, akik nem szeretik a halászlevet. Főételnek lesz egy halas étel, lazac Stroganoff, vagy harcsafiléből valami finomság.
Az én szüleimhez december 25-én megyünk, már reggelire várnak, mert ilyenkor mindig libatál van. Libamáj, libamell, töltött libanyak és libatepertő. Az én családomnál is férfimunka a halászlé készítése, Apukám a dunai típusút készíti, vagyis nincs paszírozva, hanem fűszerpaprikával van sűrítve és halszeletek vannak benne, mindig gyufatészta van hozzá. Ebédre töltött káposzta lesz és húsételek. Anyukám készíti a süteményeket, lesz mézeskalács, marcipános-manduláskorong baracklekvárral töltve, kivéve pár darabot annak, aki Nutellával szereti. Lesz még hógolyó süti is.
A sütés-főzés során figyelek az IR diétára, én csak olyat készítek, ami ennek megfelel, valamint az alacsony ch diétát tartó családtagok miatt kiegészítő fogásokat is készítek.”
Forrás: receptguru.cafeblog.hu
Kata néhány tejmentes receptjét elérhetitek a lenti linkekre kattintva:
A blogot ITT követhetitek.
Izának szintén ínycsiklandó menüterve van az ünnepekre, mely a következő:
“Főételek:
Desszertek:
A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatjátok, a blogot pedig ITT követhetitek.
“A diétámban a tej, tojásfehérje, kukorica, kóladió (ami a csokiban van) és még néhány dolog tilos. Én a saját lehetőségemhez, étkezésemhez állítottam össze a karácsonyi menünket, ahova az egész család fog jönni.
Előétel: halfasírt fogasból zsemlével, tojássárgával, petrezselyemmel, zöldsalátával, ami rukkola lesz, és citromos, olívás öntet.
Leves: gombakrémleves, amihez erdei és sima gombát használok, hagymán pirítva, petrezselyemmel, turmixolva, és növényi tejszínnel behúzva.
Főétel 1. Egészben sült töltött csirke, a töltelék zsemle, tojássárgája, gesztenye, libamáj, petrezselyem lesz. Ehhez jázminrizs lesz a köret.
Főétel 2. Főtt csülök, kicsontozva, feltekerve tormával töltve, majd fóliába rúdba csomagolva, kihűtve, felszelve mint egy sütitekercs, házi kenyérrel. A férjem szakács, ezt ő főzi.
Desszert: mákosguba, mandulatejjel készítve.
Szóval nálunk mentes kaja lesz, hogy én is ehessek!”
A blogot ITT követhetitek.
“Jómagam 2011 óta élek inzulinrezisztenciával, ebből kifolyólag már évek óta hozzáadott cukormentesen és zömében teljes kiőrlésű alapanyagok fogyasztását részesítem előnyben. Néhány hónapja fény derült nagyobbik gyermekünk ételallergiájára is: tejfehérje-, és tojásmentes diétát kell tartanunk az elkövetkezendő egy évben. Nálunk mindenki alkalmazkodik mindenkihez az esetek túlnyomó többségében, így nem főzök-sütök többfelé. Bár előfordul, hogy egy adott ételt elkészítek növényi sajttal és tehéntejből készült sajttal is.
Az idei karácsonyi menüt még nem terveztem meg pontosan, de az biztos, hogy cukor-, tehéntej-, és tojásmentes ételekkel fogok készülni, hogy mindenki kedvét lelje az asztal köré ülve. Ahogy tavaly, úgy idén is biztosan el fog készülni a fenyőfasüti ,,mentes” változata is, de természetesen a zserbó és bejgli sem maradhat majd ki. A csatolt képen a fenyőfasüti látható, melynek ötletét a Pinteresten találtam, de a tészta receptje saját (a szintén blogon fellelhető kalács receptem), a fenyőfasüti linkre kattintva olvasható!”
IDE kattintva követhetitek a blogot.
Zsuzsanna fotója
Mindegyik bloggertársam remek tippeket adott az ünnepi menüt illetően, remélem, ez a több mint egy tucatnyi recept nektek is segítségetekre lesz!
Kellemes ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!