Kata-pult,

Egy haladó tejallergiás bakijai

Már akkor, amikor az Egy kezdő tejallergiás bakijai című bejegyzést megírtam, tudtam, hogy valamikor megszületik ennek a párja, a „haladó” tejallergiás bakijai. Ez a „haladó” minősítés is viszonylagos, annyiban mindenképpen igaz, hogy a nullához – azaz az újévi állapotomhoz képest – igencsak sokat fejlődtem, és a szakirodalmak tengerében próbáltam nem elveszni, hanem amennyire csak tőlem telik, a tejmentes és tünetmentes partra kievezni. Néha elkapott egy-egy hullám, hol sodródtam, hol kikötöttem. Néha egészen megvilágosodottnak éreztem magam az egészségügyi dolgaimmal – pl. az ekcémámmal – kapcsolatban, néha meg tehetetlennek és tudatlannak. De hát tudjuk: „Minél többet tanul az ember, annál kevesebbet tud.” Legalábbis ezt mondotta Antoine Laurent de Lavoisier, francia vegyész. (Örülök, hogy ezt csak írnom kellett, mondanom nem! 🙂 Egyezzünk meg abban, hogy a kezdőhöz képest már haladó vagyok, de biztosan leszek még ennél is haladóbb!

Jelenleg az a helyzet, hogy még mindig küszködök az ekcémámmal. Hogy ennek mi az oka? Erre számtalan lehetséges válasz megfordult már a fejemben. Talán egy-egy “apróbbnak tűnő” diétahiba is becsúszhatott? De a tejjel vagy a nikkellel kapcsolatban hibáztam? Vagy talán csak egy újabb tényező, ami ront még a helyzeten (pl. hőség okozta izzadtság, víz). Rengeteg tényezőt igyekszem kizárni, erre egy másik bejegyzésben fogok kitérni! Nem olyan egyszerű a válasz, mint ahogy az sem, hogy szinte  a két kezemen megszámolhatom, mi az, amit ehetek (ebbe beleértve a különböző zöldségeket, gyümölcsöket is, hiszen jó néhányuk tiltott a magas nikkeltartalma miatt). Nagyon erős az elhatározásom, vannak sejtéseim, hogy mikor mi okozhatott gondot. Napraforgóolajban sült krumpli?  – Nikkelszegény étkezés és már eleve ekcéma szempontjából  sem a legjobb. Keresztszennyeződés étteremben, fagyizóban? Ezeknek a lehetőségeknek is véget kell vetnem! Már “csak” annyi dolgom maradt: kitartani, ezer dologra odafigyelni, és felkötni a gatyát! 

De mégis mit ronthattam el? Már régóta nem veszek olyan csokit, amiben vajzsír van, mert nem siklik el a tekintetem semmilyen, de semmilyen termékösszetevő felett! (Igazából semmilyen csokit nem veszek, de ez már egy másik történet, egy korábbi bejegyzésemben olvashattál róla). És ma már nem szelektív a látásom, tehát a tekintetem már jó ideje nem csak a tej előtagú szavakra van kalibrálva, ha olvasgatom a címkéket (vaj, író, savó, citopánpor – ugye).

ALAPSZABÁLY: MINDEN TERMÉK MINDEN ÖSSZETEVŐJÉT MINDEN EGYES VÁSÁRLÁSKOR OLVASS EL, és vesd össze azzal a listával, amit A tiltott gyümölcsök, avagy pontosan MIT NEM EHETEK? című bejegyzésben részletesen összeszedtem! Ha gondot jelentenek a „nyomok”, azaz ha a termék tejet feldolgozó üzemben készül, akkor ezt az információt se feledd tanulmányozni!

Azzal elég hamar szembesülünk, hogy messze nem csak a tejtermékek jelentenek számunkra veszélyforrást, hanem MINDENRE figyelni kell: a felvágottak, májkrémek, péksütemények, mártások, jégkrémek – és ez csak néhány kiragadott példa a lehetséges bajkeverők közül.

Kezdőként örültem, mint majom a farkának, hogy olyan ügyes vagyok, hogy az alapszabályt betartom: bármit veszek, szorgosan olvasok. Így van, ez valóban dicséretes, és sokszor embert próbáló teljesítmény mindenkitől, aki ebben a cipőben jár. DE ELÉG EZ? 

Sajnos nem. Ha szeretnénk magunkat megkímélni az esetleges bakiktól, akkor néhány dologra nem árt még odafigyelnünk! Nézzünk meg néhány példát arra, hogy egy nem kezdő tejallergiást mégis milyen meglepetések érhetik!

  1. Vannak olyan NEM-ÉTELEK, amelyek tartalmazhatnak tejfehérjét vagy laktózt! Ellenségeid nem csak akkor állnak bosszút rajtad, ha elfogyasztod őket, hanem sajnos akkor is lecsaphat rád a büntetés, ha mondjuk a bőrödre kened a gonoszt vagy egyéb módon érintkezel vele! Néhány példa: joghurtos tusfürdők, kecsketejes szappanok, bizonyos naptejek, fogkrémek, vitaminok, esetleg a latex. (Részletek a Vegán óvszer és tusfürdő? című posztban).

Nekem például volt olyan, hogy a tescós online bevásárlásom mellé ajándékba kapott kis Zendium fogkrém termékmintát mindenféle olvasgatás nélkül kipróbáltam… Olyan fincsi volt, de tényleg! Biztosan nem véletlen, hiszen tejet tartalmaz, mint általában minden, aminek jó íze van. Persze ha tudtam volna, inkább kihagyom ezt az élvezetet!

  1. HA NEM TE KÉSZÍTED AZ ÉTELED, fokozott odafigyelésre van szükség! Az étel elkészítésének módja is nagyon fontos! Egy kis lista az ilyesféle meglepően tejes ételkészítési módozatokról: 
    • TEPERTŐ: sok esetben tejben pirítják vagy spriccelik meg elkészítéskor a házi tepertőt is, a kívánatosabb állag elérése érdekében. (A bolti tepertőkkel, tepertőkrémekkel szintén nagyon vigyázz!)
    • FŰSZEREK: bizonyos fűszerek, fűszerkeverékek tartalmazhatnak – általában nyomokban – tejet (pl.: Delikát ételízesítő). Ha nem speciális diétás konyháról van szó, ki tudja, milyen fűszereket használnak az ételek elkészítésekor!
    • PANÍRMORZSA: Mivel a kenyerek, zsemlék tartalmazhatnak tejet, nyilván a panírmorzsa is. Kérjünk inkább natúr csirkeszeletet, de kérdezzünk rá, használtak-e tejterméket a pácolás során!
    • HÚSÉTELEK:
      • RÁNTOTT HÚS: nem ritka, hogy tejben pácolják a panírozás előtt. De mindegy is, hiszen már a panírmorzsa is épp elég rizikót jelent.
      • INDIAI ÉTELEK: az indiai éttermekben sok húsételt joghurtban pácolnak, az pedig szinte „alap”, hogy rengeteg fogást egyébként is tejszínes mártásban készítenek. De legyünk elővigyázatosak, és kérdezzünk akkor is, ha nem szószos sültről van szó!
      • GYROS ÉS EGYÉB SÜLT HÚSOK: sajnos a gyros – és egyéb sült húsok – esetében sem csak egy joghurtos öntettel lehet probléma – amit ugye lehet mellőzni – , hanem akár a húst is pácolhatják joghurtban, tejben!  
    • FAGYASZTOTT, MIRELIT TERMÉKEK: Ha mi magunk vásároljuk meg, akkor természetes, hogy elolvassuk az összetevők listáját. De gondoljunk bele abba, hogy egy (gyors)étteremben használhatnak ránk nézve veszélyes fagyasztott árukat, akár egy hasábburgonyáról, spenótról vagy pulykamedálról, illetve egy mirelit hamburgerhúsról van szó!
    • KÜLÖNBÖZŐ SZENNYEZŐDÉSEK: Például:
      • A szakács rántott sajtot süt egy másik vendégnek, majd ugyanebben az olajban süti a te elméletileg tejmentes csirkéd. Egy kis olvasztott sajtot is könnyen kaphatsz így ajándékba! Valami hasonló velem is megesett néhány hónapja. Olyan ételt rendeltem, amiben semmiféle tejes összetevő nem volt feltüntetve az étlapon, a csirkémen mégis ott figyelt meglepiként két szál reszelt sajt ráolvadva… Szerencsére frissen, pont előtte 1-2 nappal fejeztem be a tejterhelést, így akkor annyira nem akadtam ki rajta, hiszen még nagyon messze volt a “tiszta” állapot! 🙂
      • A fagyizóban ugyanazzal az adagolókanállal adják neked a tejmentes fagyid, mint amivel előtte másnak a joghurtos áfonyát. Hú, az idén eddig  egyszer fagyiztam (tej- és gluténmentes fagyit ettem), és bevallom, ez utólag esett le, hogy erre nem is fordítottam külön figyelmet. Na, majd legközelebb!
    • DESSZERTEK: Ha nem magunk készítjük a desszertet, és nem is speciális diétás konyhán készül, akkor nagyon óvatosnak kell lennünk a látszólag nem tejes finomságokkal is! Egy “szimpla” meggyes lepényben is lehet egy kis tejföl, ahogyan egy ártatlannak tűnő gesztenyés desszert készülhet olyan fagyasztott gesztenyéből, ami tejet tartalmaz… Én hónapokkal ezelőtt mertem venni egy-két alkalommal mignont (ekkor még csak tejmentes diétán voltam),  a kiszolgáló lány a cukrászdában azt állította, hogy tejmentes. Kérdezősködtem, hogy biztos-e, mivel készítik vaj helyett, erre azt válaszolta, hogy margarinnal. Nem gyanúsítom ezt a bizonyos cukrászdát semmivel sem, talán máshol keresendő a bőrtünetek oka… De! Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy mennyire bízhatunk meg egy nem kifejezetten “mentes” cukrászda dolgozójának ismereteiben, ha magunk is hibázhatunk. Talán ő úgy tudja, hogy minden margarin tejmentes, de persze az is lehet, hogy tisztában van azzal, amit mond. 

+1: 

    • FAGYITÖLCSÉR: Gondolnál rá hirtelenjében, hogy tartalmazhat tejet? Persze nem feltétlenül, ez a gyártótól függ, de nem árt az óvatosság! Mindenképpen érdemes rákérdezni az eladótól a tölcsér összetételére, de az a legjobb, ha inkább mi magunk olvassuk el! Ebbe a hibába talán beleeshettem volna, de a glutén miatt eleve kis kehelyben kértem a fagyit. Ha maga a fagyi tejmentes, talán nem biztos, hogy gondolnék arra, hogy ettől a tölcsér összetevői között lehet tejszármazék. A nagy melegben talán gyakrabban “elmegy az eszünk”, így gondoltam nem hiányozhat erről a listáról, hiszen úgy gondolom, számtalanszor előfordulhatott a világtörténelemben mint diétahiba!

KONKLÚZIÓ:

  • Összességében az a legjobb, ha inkább mellőzzük a (nem speciális) menüzőket, éttermeket, hiszen az ember könnyen lehet saját baki vagy éppen nem megfelelő tájékoztatás áldozata. Vagy főzz magadnak, vagy rendelj biztonságos, speciálisan “mentes” konyhán készült ételeket! Nem mindenki egyforma, az egyéni dolog, hogy a hangyányi mennyiségeket (=nyomokat) tolerálod-e vagy sem. Ha vannak negatív tapasztalataid, akkor fő a fokozott óvatosság, hiszen ezek a nyomok mindenütt kísértenek.
  • Mindig olvass, mert változtathat a gyártó az összetevőkön! Én már találkoztam olyan csokival, ahol ugyan nem az összetétel változott, hanem korábban érdekes módon csak mogyorót tartalmazott nyomokban, néhány héttel később már tejet is! Talán egy reklamáció eredménye lehetett? Ki tudja…
  • Szinte csak abban a termékben bízhatunk meg maximálisan, amelyen szerepel a „tejmentes” (csak laktózérzékenyeknek pedig a laktózmentes) jelzés!

Minden diétázónak bakimentes, napsütéses júliust kívánok! 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, kövess Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról! 🙂

Ha most kapcsolódtál be, érdemes a történet előzményeit is (korábbi bejegyzéseimet) elolvasnod!

Ha szívesen kipróbálnád további tejmentes receptjeimet, akkor kattints IDE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!